Uitgelezen selectie appartementen en B&B met XL service
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ROME/TRASTEVERE

Rome/Trastevere

stemma-trast

De naam Trastevere heeft een antieke oorsprong, en komt van het latijn trans-Tiberim (over de Tiber). Reeds in de 1e eeuw voor christus gaf het het deel van de stad aan dat aan de andere kant van de Tiber lag. Dit omdat de stad zich aanvankelijk met name op de andere oever, ten oosten van de Tiber, ontwikkelde .

Ten tijde van de Republiek werd de wijk voornamelijk bevolkt door arbeiders die zich met de visvangst en andere activiteiten verbonden aan de rivier bezig hielden. Later was re een grote toestroom van immigranten uit het oosten, met name Joden en Siriers. Daarom verrezen er tempels van orientaalse culturen. Van deze tempels is ook nu nog het c.d. Santuario Siriaco, gelegen richting Gianicolo, te bezoeken.

De straten waren onverhard tot eind vierde eeuw toen dankzij Paus Sixtus IV, een deel van de straten met bakstenen in visgraat motief werden bestraat. Later werden deze vervangen door kinderkopjes die geschikter waren voor de wielen van de karren.

Dankzij het gedeeltlijke isolement ( gelegen aan de andere kant van de tiber ) en de multiculturele samenstelling van de bevolking, vormde deze, al ten tijde van het antieke Rome, bijna een aparte eenheid met eigen karakteristieken . De “Trasteverini” stonden bekend als volks, trots en eerlijk. Bovendien waren de vrouwen bekend voor hun schoonheid met donkere ogen en haren.

Ook vandaag nog heeft Trastevere zijn eigen karakter bewaard dankzij de gekronkelde straten geplaveid met kinderkopjes en middeleeuwse volkshuizen. S’nachts vult de wijk zich met mensen, zowel Italianen als toeristen, die het grote aantal restaurants en de vele uitgaansmogelijkheden ( voor iedere smaak en budget) bezoeken.

Het is een van de levendigste en meest karakteristieke wijken. Het biedt restaurantjes met de locale keuken, pizzeria’s maar ook bioscoop, markten ( de markt van San Cosimato is recentelijk gerestaureerd), banken, apotheken, supermarkten, handarbeidwinkels van iedere soort en elegante en geraffineerde boetieks.

De monumenten ter ere van Gioacchino Belli ( bekende Romeinse dichter ) en Trilussa (bekende Romeinse schrijver) karakteriseren de binnenkomst in Trastevere.

Monumenten en pleinen die een bezoek waard zijn:
Santa Maria in Trastevere

Conservatorium van Santa Cecilia

Het eiland in de Tiber (Isola Tiberina)

MEER INFO

 

Richiedi informazioni per questo appartamento

 

 

×