Uitgelezen selectie appartementen en B&B met XL service
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ROME/MONTI

Rome/Monti

monti-1

Rione dei Monti is een van de éénentwintig wijken van Rome. De naam ‘monti’ betekent?letterlijk ‘bergen’ in het Italiaans en verwijst naar de in de wijk gelegen heuvels: Esquilino, Viminale en Quirinale. Deze drie heuvels behoren tot de zeven heuvels waarop Rome volgens de traditie zou zijn gesticht en zijn afgebeeld op het wapen van de wijk.

Monti is de grootste wijk van Rome. In de negentiende eeuw is een groot deel van de straten in de wijk opnieuw ontworpen en aangelegd waardoor vele belangrijke monumenten uit het rijke Romeinse verleden zijn behouden. Naast resten uit de Romeinse oudheid bevat de wijk talrijke kerken uit de Middeleeuwen en de Renaissance.2
De wijk is, zoals de naam al doet vermoeden, heuvelachtig en strekt zich uit van Quirinale, via Viminale, tot aan Esquilino en bevat tevens een klein deel van Celio. Alleen al de heuvel Esquilino bevat drie toppen, genaamd Cispio, Fagutale en Oppio.

De enorme historische en artistieke rijkdom van Monti maakt deze wijk tot een kleine zelfstandige stad binnen het uitgestrekte stedelijke weefsel van Rome.

4De wandeling door de wijk start in de meest westelijke hoek bij een complex gebouwd onder Trajanus (ca. 110 na C.). Het complex bevat het Forum van Trajanus (met o.a. een plein, baseliek, twee bibliotheken en een tempel) en de markt van Trajanus. De ruïnes van de marktplaats geven een goed beeld van het dagelijkse leven in de antieke oudheid.
Het complex met zijn vele winkels, bestaande uit verschillende verdiepingen, kan gezien worden als voorloper van onze moderne winkelcentra en dat al 2000 jaar geleden!

De marktplaats van Trajanus grenst aan de Fori Imperiali. De Fori Imperiali bevat de keizerfora van Ceasar, Trajanus, Augustus, Vespasianus en Nerva. De keizerfora zijn aangelegd tussen de 1e eeuw v. C. en de 2e eeuw na C. en waren pogingen van de hoogste leiders van Rome om hun macht te tonen. Het Forum van Trajanus is het grootste en bevat de unieke en goed geconserveerde Zuil van Trajanus. Een 200 meter lang spiraalvormige reliëf aan de buitenzijde van de triomfzuil vertelt het verhaal van de overwinning van Trajanus op het opstandige Dacië (nu Roemenië) in de Dacische Oorlogen (101-102 en 105-106 n.C.).
Het monument is waarschijnlijk oorspronkelijk bedoeld als grafmonument van keizer Trajanus. De sokkel zou een kleine urn met de as van de keizer bevatten.

Vlakbij de markt van Trajanus en niet ver van de Zuil van Trajanus bevindt zich de Torre delle Milizie. De massieve, vestigingachtige toren is een van de indrukwekkendste militaire torens, die Rome rijk is. Hij werd in de 13e eeuw als verdedigingstoren door paus Gregorius IX opgericht.

Rome bezit nog circa dertig van deze torens verspreid over het historisch centrum. De imposantste torens liggen in het stadsdeel Monti.
In het antieke Rome werd het stadsdeel direct achter het forum “Subura” ofwel “Suburra” genoemd. Deze naam is afgeleid van het Latijnse “sub urbs” ofwel “aan de rand van de stad. Het was een moerassig gebied vol gebouwd met krotten, waarin vooral dieven en prostituees hun toevlucht zochten.

Boven op Fagutale, een van de drie toppen van de heuvel Esquilino, ligt de kerk San Pietro in Vincoli. De kerk is een van de oudste kerken van Rome en bevat het w10ereldberoemde beeld van Mozes van Michelangelo. Het beeld maakt deel uit van de graftombe van Julius II, eveneens ontworpen door Michelangelo.

Op de grens tussen de wijk Monti en Trevi bevinden zich twee kleine, zeer bijzondere kerken. Sant’Andrea del Quirinale van Gianlorenzo Bernini en San Carlo alle Quattro Fontane van Francesco Borromini zijn beide architectonische hoogtepunten van de Romeinse Barok.

In het zuidelijk deel van de wijk Monti zijn een aantal belangrijke middeleeuwse monumenten gelegen, waaronder de beroemde San Giovanni in Laterano.
Niet ver hier vandaan, halverwege Laterano en het Colloseum bevindt zich een bijzonder kerkje: San Clemente. De kerk is opgbouwd in drie niveaus: een bovenkerk, benedenkerk en een ondergronds Mithras-heiligdom.

Niet ver hier vandaan, halverwege Laterano en het Colloseum bevindt zich een bijzonder kerkje: San Clemente. De kerk is opgbouwd in drie niveaus: een bovenkerk, benedenkerk en een ondergronds Mithras-heiligdom.

Een ander belangrijk monument uit de wijk is de Santa Maria Maggiore, lettelijk vertaald de Grote Kerk van de Heilige Maria. De kerk neemt een belangrijke plaatst in onder de kerken van Rome. De kerk is centraal gelegen in de wijk tussen de klassieke heuvels Celio, Aventino, Viminale en Esquilino en is gesticht door Sixtus III direct na het Concilio di Efeze (431) waarin het dogma van de Moeder Gods werd afgekondigd.

In het midden van de wijk bevond zich lang geleden het fabelachtige verblijf van keizer Nero,?beter bekend als het Domus Aurea. Na de vreselijke brand in 64 maakte Nero gebruik van de verwoestingen die deze in Rome hadden aangericht en bouwde voor zichzelf een enorm paleis met weiden, vijvers, open plekken en uitzichten.

Op het terrein van Domus Aurea, daar waar tijdens Nero een enorm kunstmatig meer was gelegen, bevindt zich nu het bekendste monument van Rome: het Colosseum.

MEER INFO

 

Richiedi informazioni per questo appartamento

 

 

×